skip to Main Content

Onze service
uw gemak

Verkoopmemorandum

Een verkoopmemorandum laten maken

Een verkoopmemorandum laten maken is een must wanneer je (een deel) van je bedrijf wilt verkopen. Dit informatiememorandum (of bidbook) wordt opgesteld om een potentiële koper inzicht te geven in de situatie binnen je bedrijf. Het helpt de koper te bepalen of een eventuele aankoop binnen zijn strategie past en welke prijs hij voor de onderneming bereid is te betalen. Ook ‘slecht’ nieuws wordt in het memorandum opgenomen, om eventuele toekomstige claims te voorkomen.

Inhoud verkoopmemorandum

Het verkoopmemorandum is een vast aspect in het proces van bedrijfsovername. Het bevat een beschrijving van de algemene gegevens en activiteiten van de onderneming, de geschiedenis en achtergrond van het bedrijf, de juridische structuur en eigendomsverhoudingen, klantprofielen en omzetsegmentatie, de markt waarin het bedrijf zich bevindt, de organisatiestructuur en het personeelsbestand, eventuele intellectuele eigendommen, rechtszaken of keurmerken en de financiële situatie en prognoses. En tot slot de reden van verkoop en de verkoopvoorwaarden.

Termsheet

Onderdeel van dit pakket is een termsheet dat de belangrijkste voorwaarden bevat om tot de verkooptransactie te komen. Door dit document direct al bij het verkoopmemorandum te voegen, wordt de basis voor verdere onderhandelingen al gelegd.

Bedrijfswaardering als onderdeel van het informatiememorandum

Wij weten hoe lastig het is om een goede prijs bij een potentiële koper van je bedrijf neer te leggen. Je wilt jezelf niet tekort doen met een te lage prijs voor een bedrijf dat je zelf hebt opgebouwd, maar je wilt een koper ook niet afschrikken met een te hoge vraagprijs. Daarom helpen we je desgewenst bij het maken van een zo hoog mogelijke realistische bedrijfswaardering.

Intakegesprek

Aangezien jij jouw bedrijf het beste kent, verkennen we in een persoonlijk gesprek samen de belangrijkste aspecten die terugkomen in het verkoopmemorandum.

Oplevering

Alle bestanden die we opstellen, worden na oplevering overhandigd. Zo kun je toekomstige wijzigingen zelf doorvoeren. Voor het doorvoeren van wijzigingen mag je ons uiteraard ook altijd nog benaderen.